top of page
חיפוש

טיפול תרופתי לסיוע בירידה במשקל

  • תמונת הסופר/ת: אשרת רונן גולדברג
    אשרת רונן גולדברג
  • 23 באוג׳ 2020
  • זמן קריאה 4 דקות

*מתחילה מהבהרה, שאיני רופאה/רוקחת/אחות, ותחום האחריות על טיפול תרופתי הוא אך ורק בידי הרופא. דיאטנית ורופא/ה עובדים במשותף על מנת להעניק טיפול מיטבי במגוון תחומי בריאות. המידע שניתן פה לא מחייב אף רופא או קופ"ח בשום צורה, זה ידע אישי שאני משתפת ולכן מסירה מעצמי כל אחריות וכל טענה של מי מהקוראים. הכתוב מנסה לרכז שאלות שכיחות בנושא.


גילוי נאות:

יש לי נסיון עשיר מאוד עם סקסנדה ומעט מאוד עם תרופות אחרות. רזין היא תרופה ישנה והטיפול בה מוגבל בזמן. יש לכך חסרונות ואפרט על כך בהמשך. קסניקל גם היא תרופה ותיקה והיעילות שלה בעייתית. עם אוזמפיק כמעט ואין לי נסיון. ההשפעה אמורה להיות דומה לזו של סקסנדה.


כל טיפול רפואי, ובכלל זה תרופה/ניתוח, חייב להיות מלווה במעקב רפואי/תזונתי שכולל שינוי התנהגותי. בלי זה, מדובר בעוד דיאטה זמנית שסופה עליה במשקל. אין שום קסם בשום תהליך. לפעמים זה נראה ככה בהתחלה, אבל אל תתנו למראה הזה לתעתע בכם. הטיפול יכול להעניק תקופה של חסד שבה קל יותר להטמיע שינויים שהם בגדר חובה על מנת לשמר ירידה במשקל.


כמעט כל התרופות ניתנות לטיפול בBMI מעל 30. לBMI מתחת ל30 (אך מעל 27) ניתן טיפול אם יש אבחנה שנלווית להשמנה (כמו יל"ד, פרופיל שומנים גבוה, כבד שומני וכו'). מרשם מקבלים מהרופא במידה ועומדים בקריטריונים ואין התוויית נגד ועל פי שיקול דעתו. השתתפות הקופות שונה לפי הכיסוי הביטוחי. ניתן לברר זאת במזכירות הסניף/קופה. אישור דיאטנית שונה מקופה לקופה, מרבית התרופות לא בסל וללא סבסוד הן יקרות מאוד. השתתפות הקופה תלויה לעיתים בביטוח המשלים. הרופא הוא הכתובת לבדוק עמידה בקריטריונים מבחינת רפואית (התוויה) והוא יגיד לכם האם אתם זכאים לסבסוד וכמה מפגשים עם דיאטנית אתם צריכים על מנת לקבל סבסוד.

למיטב ידיעתי, נכון לעכשיו, הקריטריונים לסקסנדה בקופות השונות: כללית- 2 מפגשים אצל דיאטנית (צריכים לרדת לפחות 1 ק״ג בתהליך אצלה), רק BMI 30 ומעלה, ומעקב על מנת לקבל המשך מרשם (וירידה מוכחת של 5% במשקל+פעילות גופנית). בשאר הקופות אפשרי גם BMI 27-30 עם תחלואה נלווית להשמנה: לאומית - 3 מפגשים, מכבי - 2 מפגשים ומכבי זהב/שלי ומעקב על מנת לקבל המשך מרשם (וירידה מוכחת של 5% במשקל+פעילות גופנית), מאוחדת - מפגש אחד עבור כל מרשם. יש צורך במפגשי המשך על מנת לקבל מרשמי המשך. בסבסוד הקופה, התרופה עולה כ600 ש"ח, במכבי קרוב ל400 ש"ח. בפרטי כ1400 ש"ח. אוזמפיק ניתנת רק לבעלי אבחנה של סוכרת לא מאוזנת ומחירה כ250 ש"ח (לא בסל).


את המרשמים לכל התרופות האלו (כולל הפנייה לניתוח בריאטרי) מקבלים מרופא המשפחה.


מה מאפיין כל תרופה?

רזין - התרופה בעיקרה מדכאת תיאבון. עובד על מערכת העצבים המרכזית. תרופה שניתנת ל3 חודשים בלבד, עם התוויות נגד רבות (בעיקרן בעיות לב, לחץ דם ובעיות פסיכיאטריות, בעיות בבלוטת התריס ועוד) וסיכון לפיתוח תלות. ניתנת בכדורים (בדר"כ 1 ליום. יש להיזהר ממינון יתר). השאלה הגדולה היא - מה אחרי 3 חודשים? צריך הפסקה של מספר חודשים ואז ניתן שוב להשתמש. בעייתי לדעתי מבחינת רצף טיפולי.

קסניקל - התרופה בעיקרה מגבילה ספיגה של שומן. פועלת במערכת העיכול. חייבת לבוא עם דיאטה דלת שומן! תופעות הלואי הן בעיקר במערכת העיכול, כגון שלשולים (סטוריאה). לא משפיעה על התיאבון אלא על הספיגה. בעייתית לנטילה בגלל תגובה עם תרופות מסויימות. ניתנת בכדורים, ניטלת עם ארוחה שמכילה שומן. התרופה בעצם "מכריחה" את המטופל לצמצם מאוד צריכת שומן כי אחרת הוא יסבול מתופעות לואי. דיאטה דלת שומן יכלה להיות עתירת פחמימות ולכן אני רואה את היעילות של השימוש כמוגבלת.

סקסנדה - תרופה מדכאת תיאבון. אני רואה גם השפעה על מידת הדחף לאכילה. המנעד של התרופה רחב מאוד - יש אנשים עם השפעה מצויינת, יש אנשים שכמעט ולא משפיעה (וכמובן בין אלו לאלו, יש מנעד רחב). מבחינת תופעות לואי: קשורות בעיקר למערכת העיכול: שלשול או עצירות, נפיחות, בחילות/צרבות, יש אנשים שמדווחים על ישנוניות. גם פה, אני רואה אנשים שאין להם כלל תופעות לוואי וכאלו שמפסיקים את הטיפול כי תופעות הלואי היו קשות מדי עבורם. יש הרבה מה לעשות על מנת להקל על תופעות הלואי, לעיתים בהצלחה. ניתנת בהזרקה. יש להחזיק במקרר את המזרקים, מלבד זה שמשתמשים בו באותו זמן. מינון הולך ועולה עם הזמן. יש התוויות נגד. ממליצה בחום למצוא רופא ודיאטנית שמכירים היטב את התרופה ויתאימו לכם טיפול עם מינימום תופעות לוואי ומקסימום השפעה לטווח ארוך. מוקד הדרכה של החברה שולח אחיות שמדריכות אתכם איך להזריק ומעניק מחטים: 1-700-504-122.

אוזמפיק - פועלת בדומה לסקסנדה, זריקה חד שבועית, במינון עולה.

חשוב מאוד לדעת - התרופות עובדות רק כל עוד נוטלים אותן. הן מפסיקות לעבוד ברגע שהפסקנו נטילה. לעיתים ההשפעה שלהן יורדת עם הזמן (הגוף מסתגל).


שאלה שחוזרת תמיד, בכל טיפול (תרופתי/ניתוחי) - כמה ארד ותוך כמה זמן? זה בערך כמו לשאול מתי אתעבר ובאיזה משקל יוולד הילד. אין לזה תשובה כי יש לזה מליון תשובות, כולן נכונות. עד שלא תשתמשו ותתאזרו בסבלנות - לא תדעו. פשוט ככה. אין שום וודאות בתהליכים האלו, רק נסיון אישי שמיוחד לגוף שלכם.


עד כאן עובדות יבשות. ביקשתם - קיבלתם.


תרופות מפחיתות תיאבון יכולות לעזור מאוד למי שיש לו תיאבון מוגבר, שזקוק לכמויות גדולות של אוכל. אם מישהו בעודף משקל כי הוא מאוד לא מאורגן, או לא רוצה להימנע מממתקים וחטיפים, או שסובל מהרבה אכילה רגשית (מתקשה לווסת את האכילה לא בגלל רעב פיזיולוגי), אז התרופות האלו יתנו מענה חלש מאוד. הן עוזרות למי שיש תיאבון מוגבר, לעשות "שקט" בראש, פחות להזדקק לאוכל, ואז אפשר לעשות את המירב מצידנו - לעזור לתרופה כמה שיותר. לחלק ניכר מאיתנו יש בלבול מאוד גדול בין מה רעב "אמיתי" ומה שייך לדחפים שלנו או להתנהלות או לצורך שלנו בפינוק. הרגעת הרעב מאפשרת לנו ללמוד את ההבדלים האלו ברוגע ולתת להם בעתיד מענה לא באוכל.


אני הרבה פעמים משווה את זה להתנהלות כלכלית: מי שתמיד נמצא במשיכת יתר, צריך לדעת למה. אם באמת יש לו צרכים גבוהים, אז אפשר אולי להבין את המינוס בבנק. אבל אולי ההוצאות האלו הן קושי וחוסר ידע לגבי התנהלות כלכלית טובה? מי שיש לו בעיית התנהלות, גם אין ניתן לו תרופה (הלוואה בלי להחזיר, מענק גבוה), בסופו של דבר הוא יחזור למינוס אם הוא לא שינה שום דבר בהרגלים שלו. מי שתופס את ההזדמנות הזו כדי לעשות שינוי - הוא חכם.


מנסיון של קרוב ל25 שנים במקצוע ומתוך התעדכנות מתמדת - אין ולא צפויה תרופה ש"תעלים" את הבעיות. תרופה יכולה לעזור, להקל, אבל שום דבר לא יעשה את העבודה במקומכם. כולל ניתוח. אנשים שלא ממנפים את הטיפול התרופתי/ניתוחי על מנת לבצע שינוי משמעותי באורח החיים שלהם, צפויים לעליה חוזרת במשקל. כל ירידה ועליה, משמעה קושי בירידה הבאה. פיזי ורגשי. זה שוחק. כשאתם נכנסים לתהליך, כדאי/מומלץ/חובה שתהיו מוכנים ופנויים. רבים מהפונים מחפשים "קרש הצלה", משהו שיעשה בשבילם את העבודה. מין אמא מיטיבה ומחבקת שתיקח לנו את כל הצרות. אין כזו. לא כי אני רעה, אלא כי בסוף האחריות היא שלנו. אין אף דוד עשיר באמריקה שמחכה להוריש לנו מליונים... בסוף הכל זה עבודה שלנו. וגם ההצלחה. המטרה של טיפול הוא לעשות ליווי, החזקה, לתמוך, לעודד, לכוון, להפוך את הדרך ליעילה וטובה, מותאמת ליכולות שלכם ולחיים שלכם, כזו שתרצו ותוכלו להישאר בה. עם ובלי תרופות.


בהצלחה לכולם.









 
 
 

Comments


0545652565

©2018 by אכילה לשביעות רצון - אשרת רונן גולדברג דיאטנית קלינית. Proudly created with Wix.com

bottom of page